ESTETICA DENTARA

Tratament estetica dentara cabinet stomatologic sector 2 No PainEstetica dentara este o specialitate stomatologica relativ noua ce reuneste tehnici si materiale cu ajutorul carora medicul dentist poate remodela zambete, poate reface complet forma, culoarea, pozitia dintilor frontali, intr-un mod perfect predictibil, controlat.

Pe langa reabilitarea estetica, aceste tehnici inovatoare imbunatatesc si functiile aparatului dento-maxilar, astfel pacientul castiga nu doar un zambet plin de incredere, dar si o optimizare durabila a masticatiei si fonatiei.

Pentru multi dintre pacientii nostri zambetul este o carte de vizita, astfel primul lucru remarcat in societate, ceea ce confera incredere in sine, sunt dintii frontali.

Medicul specializat pe probleme de estetica urmareste cateva aspecte:

Culoarea sa fie cat mai deschisa, stralucitoare, sanatoasa.

Acest aspect se corecteaza cel mai usor prin detartraj si periaj profesional, urmat de air-flow (o sablare cu bicarbonat asociat cu diverse arome, desensibilizanti si alte substante ce completeaza igienizarea).

Pentru pacientii care doresc, se fac si albiri dentare profesionale, cu o lampa speciala, protejand cu mare atentie gingia din jurul dintilor pe care se aplica gelul de albire.

Substantele folosite pentru albire sunt pe baza de hidroperoxid in asociere cu azotat de potasiu care reduce sensibilitatea dentinara, protejand dintii.

Acest procedeu de albire se efectueaza pe ambele arcade dentare, superior si inferior, sau doar pe anumiti dinti care au culoarea modificata in urma tratamentului de canal (dintii devitali devin gri – maronii la unul, doi ani de la indepartarea nervului).

Tratamentul de albire dentara este unul dintre cele mai solicitate servicii de estetica dentara, fapt considerat o reactie a importantei tot mai mare pe care societatea contemporana o acorda infatisarii exterioare.

Aceste tratamente cosmetice difera in privinta eficacitatii, costului, durabilitatii si a afectelor secundare.

Este bine ca aceste proceduri sa fie realizate doar in cabinetul dentar, unde putem controla actiunea substantei de albire, putem proteja eficient tesuturile inconjuratoare, respectiv gingia, si putem combate rapid hipersensibilitatea dentinara care poate apare uneori in urma aplicarii gelurilor de albire.

In ultimii ani materialele si tehnicile folosite s-au imbunatatit, facand aceasta procedura de albire sa devina sigura, eficienta, fara efecte secundare asupra dintilor.

Proportia intre dimensiunile dintilor din zona frontala.

Conceptele de proportie sunt bazate pe elementele regasite in natura.

Studiile au pornit de la faimoasa serie a lui Fibonacci, care functioneaza dupa principiul conform caruia numarul urmator reprezinta suma celor doua numere anterioare (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, etc).

Din aceasta teorie a rezultat “proportia de aur”: 1,618 la 1, raport care se regaseste si in proportia dintre latimile fatetelor incisivilor si cele ale caninilor.

Studii multiple au putut oferi repere exacte cu ajutorul carora medicul estetician va poate reface complet zambetul.

Conform studiilor intreprinse, un zambet frumos si sanatos dezveleste in totalitate conturul dintilor anteriori si a celor posteriori pana la primii molari, iar marginea incizala este paralela cu marginea buzei inferioare.

Simetria si respectarea liniei mediane sunt concepte importante care sunt urmarite atat in estetica dentara cat si in procedurile restaurative ale proteticii dentare.

Pentru ca un zambet sa fie frumos, este important ca o jumatate a arcadei sa fie cat mai identica cu cealalta jumatate.

Orice dezechilibru intre cele doua jumatati este perceput de creier ca dizarmonie, dezechilibru, lipsa de stabilitate.

In acelasi timp este important ca linia mediana a fetei sa coincida cu linia mediana a danturii – linia dintre cei doi incisivi centrali.

Dezechilibrele determinate de modificari ale proportiilor dintilor, afectarea simetriei arcadelor sau devierea liniei interincisive de la planul liniei mediane a fetei se corecteaza prin proceduri de protetica dentara (fatete ceramice, coroane ceramice integrale sau pe zirconiu) asociate sau nu cu aparate ortodontice.

Pentru a putea obtine rezultate in concordanta cu dorintele pacientului, aceste remodelari necesita o planificare riguroasa bazata pe un protocol standard de fotografii de profil, ale zambetului, liniei surasului, intraorale, care apoi sunt prelucrate pe calculator.

Impreuna cu pacientul se fac modificarile mai intai pe computer, apoi se realizeaza o lucrare provizorie in laborator, care se adapteaza intraoral.

Se fac modificari in functie de dorintele pacientului si abia apoi putem hotari care este tehnica optima ce ne permite sa obtinem rezultatul dorit.

Doar astfel putem indica aplicarea unor fatete ceramice (cu sau fara preparatii pe dintii frontal) sau a unui anumit tip de coroane.

Toate aceste proceduri sunt perfect controlabile si predictibile datorita unor tehnici si materiale, care desi sunt de generatie noua, sunt bine stapinite de specialistii nostri.

In esenta, procedurile de cosmetica dentara includ:

 • Indepartarea placii bacteriene si a petelor
 • Odontoplastie cosmetica
 • Refacerea obturatiilor(plombelor) vechi colorate sau cu carii secundare cu materiale compozite pefect adaptate la culoarea dintilor naturali, acoperirea microabraziunilor, restructurarea smaltului modificat etc.;
 • Detartraj supragingival si subgingival.
 • Albire dentara profesionala.
 • Fatetare dentara.
 • Fatete din portelan laminat, laminate de portelan sau fatete laminate – sunt ca niste lentile foarte subtiri ce se aplica pe suprafata exterioara a dintilor, pentru a le imbunatati culoarea, forma sau pozitia. Pentru a intelege mai bine conceptul, putem face o analogie intre fatetele entare si unghiile false sau lentilele oftalmice ce inlocuiesc clasicii ochelari.
 • Coroane dentare ceramice de diverse tipuri si structuri.
 • Coroanele integral ceramice sunt restaurari coronare ce reusesc sa ofere un rezultat estetic si o fidelitate maxima. Coroanele dentare nu reprezinta cea mai buna optiune de infrumusetare a zambetului, deoarece necesita indepartarea unei portiuni semnificative din dinte. Alternative mai acceptabile sunt fatetele si bondingul dentar.
 • Bonding dentar.
 • Bonding este un termen din limba engleza ce denumeste un proces stomatologic complex prin care se folosesc diferite tipuri de cimenturi si adezivi pentru a asigura lipirea permanenta a doua materiale diferite. Bondingul poate reda reda structura naturala si aspectul estetic al dintilor.
 • Chirurgia estetica a tesuturilor moi(gingiei),alungiri coronare, acoperirea retractiilor gingivale(recesii).
 • Bijuterii dentare.
 • Una dintre cele mai interesante metode de a pune in evidenta dintii frumosi este aplicarea unei bijuterii dentare – o bucatica stralucitoare de cristal sau metal pretios ce va adauga un plus de stralucire zambetului dumneavoastra. Considerate o forma de arta corporala, bijuteriile dentare nu produc nicio vatamare dintelui
 • Tatuaj dentar. Acest tratament excentric se refera la un desen aplicat pe o coroana ceramica ce urmeaza a fi montata pe dantura pacientului. Modelul tatuajului poate varia in limita posibilitatilor si poate fi aplicat fie pe suprafata molarilor, fie pe dintii din fata.